Business ontmoet business

06-11-2018 09:51

Hoe herken je een burn-out?

Op donderdag 1 november was hotel-restaurant Maashof het decor voor de presentatie 'Burn-out. Hoe heeft het zover kunnen komen?' door personal coach Bert Janssen.

Nadat Janssen bij zichzelf kenmerken en gevoelens van een burn-out ervaarde en op tijd maatregelen nam om een echte burn-out te voorkomen, besloot hij de stap van ervaringsdeskundige naar personal coach te zetten. Eerst mochten de deelnemers voor zichzelf tien positieve eigenschappen noteren. Eigenschappen zoals gedrevenheid bleken echter ook valkuilen te hebben. Janssen legde aan de hand van twaalf fases uit aan de aanwezigen hoe je een burn-out kunt herkennen. Deze fases zijn respectievelijk ongezonde bewijsdrang, harder werken, minder aandacht voor sociale contacten, het verdringen van conflicten, het herzien van waarden waarbij werk op 1 komt te staan, het ontkennen van problemen, terugtrekken uit het sociale leven, gedragsverandering, depersonalisatie, innerlijke leegte, het verliezen van de controle met als eindfase een burn-out. Daarnaast kunnen mensen last krijgen van fysieke klachten zoals tandenknarsen, verhoogde hartslag, druk op de borst en hoofdpijn.

Volgens Janssen ervaart 1 op 7 mensen in Nederland burn-outachtige klachten, wat betekent dat steeds meer mensen er zelf mee te maken krijgen of iemand in de omgeving hebben die kampt met burn-outachtige kenmerken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met een burn-out om te gaan. Wanneer je zelf last krijgt van vage klachten kan sporten, muziek, het helpen van anderen en een goede nachtrust ervoor zorgen dat je beter in je vel komt te zitten. Persoonlijke ontwikkeling helpt om je bewust te worden van je onbewuste gedrag. Gaat het om een collega of een naaste, dan helpt het om aandacht te geven en het gesprek aan te gaan en vooral niet te zeggen dat je het wel aan zag komen. Snel schakelen, maar vooral niet zelf proberen het probleem zelf op te lossen is dan essentieel.

Ook na deze bijeenkomst konden de deelnemers onder het genot van een diner in een informele sfeer netwerken. Meer foto's van beide bijeenkomsten zijn te vinden op bob.noordlimburgbusiness.nl.

Bent u benieuwd naar onze Business Ontmoet Business bijeenkomsten? U bent meer dan welkom om eenmalig vrijblijvend aan te sluiten. De laatste bijeenkomst van dit jaar wordt georganiseerd op donderdag 13 december. Kijk voor meer informatie op bob.noordlimburgbusiness.nl.