Nieuws

06-11-2018 09:58

Logistiek Venlo biedt werkzoekenden kans op nieuwe baan

Logistieke bedrijven in Venlo gaan zelf douane declaranten opleiden. Deelnemers die slagen voor de opleiding, krijgen direct een baan aangeboden. Initiatiefnemer van het project is directeur Ruud Timmermans van Verhoex Douane Service.

Brexit
Timmermans kwam in het begin van dit jaar met het idee om zij-instromers op te leiden tot douane declarant. Dit vanwege de naderende Brexit en een tekort aan mensen met kennis van douanezaken. Timmermans polste het UWV en nam deel aan de leer- werkmarkt van UWV in juni. Daar bleek dat met name mensen met een juridische of financiële achtergrond interesse hadden in het plan. Samen met het Werkgevers Servicepunt Noord Limburg en de andere deelnemende bedrijven met een eigen douane-afdeling is er een uniek concept uitgewerkt.

Opleiding
Resultaat: de bedrijven KLG Europe, Seacon Logistics, DSV Global Transport & Logistics en Verhoex Douane Service ondersteunen een opleiding die zestien weken duurt. Deelnemers die slagen en daarmee het certificaat basis-declarant ontvangen, krijgen meteen een arbeidsovereenkomst van minimaal 12 maanden bij een van de genoemde bedrijven aangeboden.

In de komende weken zullen de eerste deelnemers starten met de opleiding. Die bestaat uit een wekelijkse studiedag bij opleidingsinstituut CST Nederland (Customs & Safety Training Nederland) in Venlo. De overige vier werkdagen zullen deelnemers een meewerkstage doorlopen bij het bedrijf waar ze -na een succesvol examen- daadwerkelijk aan de slag gaan.

Uniek project
Ruud Timmermans (Verhoex Douane Service): “Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit project gaat slagen. Het idee is om, indien er voldoende animo is vanuit andere bedrijven of andere regio’s in Limburg of Nederland, in de loop van januari 2019 met een tweede opleiding te starten. Die opleiding hoeft niet per definitie door logistieke bedrijven ondersteund te worden, maar deelnemers kunnen ook verladers zijn die zelf hun douaneformaliteiten verzorgen.”

Ivo de Beer (Werkgeverspunt Servicepunt Noord Limburg): “Dit is een uniek project waarbij het logistieke bedrijfsleven mensen een kans geeft om terug te keren in het arbeidsproces. Wij hopen dat andere bedrijven zich ook snel aansluiten bij dit initiatief, zodat we nog meer mensen mogen opleiden.”

Rob van den Brandt (KLG Europe): “Het was een bewuste keuze om het kleinschalig te houden zodat we de focus en de verfijning, waar nodig, snel kunnen doorvoeren en dit project ook als duurzaam kan worden beschouwd.”

Mike van Beurden (DSV Global Transport & Logistics): “Middels dit project vergroten we de doelgroep voor potentiele declaranten welke ons tal van mogelijkheden gaat bieden de komende periode. Een zeer goed initiatief vanuit Ruud welke wat ons betreft nog pril is maar zeker door zal groeien in de nabije toekomst.”

Frank Hermans (Director Expedition & Forwarding Seacon): ”Rekening houdend met de ontwikkelingen in de markt en de grote vraag naar specialisme met name vanwege de Brexit is dit een zeer goed initiatief. Logistieke dienstverleners slaan de handen ineen, zo creëren we meerwaarde die voldoet aan de ontstane behoefte bij onze klanten.”