Business Ontmoet Business: Duurzame ambities en het herkennen van een burn-out

Magazines | Noord Limburg Business nr 5 2018

Duurzame ambities

In september en november kwamen deelnemers aan de Business Ontmoet Business bijeenkomst meer te weten over de duurzame ambities van de gemeente Baarlo en burn-outs. Hiervoor waren zij te gast bij respectievelijk Kasteel de Berckt en hotel-restaurant Maashof.

Dinsdag 18 september kwamen de deel-nemers van Business Ontmoet Business netwerkbijeenkomst bijeen bij Kasteel de Berckt in Baarlo. Paul Sanders, wethouder Financiën, Economie en Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Peel en Maas trapte de avond af met een presentatie over de duurzame ambities van de gemeente. Zo is coöperatie Gloei opgericht om diverse partijen bij elkaar te brengen met als doel om duurzame initiatieven te stimuleren en uit te voeren. Het Huis van de Gemeente is een prachtig voorbeeld van een energieneutraal gebouw, gebouwd van duurzame materialen met hulp van enkel regionale partijen. Met

dit gebouw heeft de gemeente onder andere de prijs Beste Werkgever van 2017 gewonnen en werd het in 2016 uitgeroepen tot het meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland. Met de wijk Giel Peetershof liep de gemeente voor op het streven van het Kabinet om per 2050 alle woningen van het gas af te hebben. Inmiddels liggen er ook vergevorderde plannen voor een windpark. Na afloop van de presentatie kregen de deelnemers een korte rondleiding door de Kasteelboerderij van Kasteel de Berckt. Ook werd hen een heerlijke walking diner aangeboden. Meer over deze bijzondere locatie in Baarlo lees je op pagina 38 en 39.


Hoe herken je een burn-out

Op donderdag 1 november was hotel-restaurant Maashof het decor voor de presentatie 'Burn-out. Hoe heeft het zover kunnen komen?' door personal coach Bert Janssen. Nadat Janssen bij zichzelf kenmerken en gevoelens van een burn-out ervaarde en op tijd maat-regelen nam om een echte burn-out te voorkomen, besloot hij de stap van ervaringsdes-kundige naar personal coach te zetten.

Eerst mochten de deelnemers voor zichzelf tien positieve eigenschappen noteren. Eigenschappen zoals gedrevenheid bleken echter ook valkuilen te hebben. Janssen legde aan de hand van twaalf fases uit aan de aanwezigen hoe je een burn-out kunt herkennen. Deze fases zijn respectievelijk ongezonde bewijsdrang, harder werken, minder aandacht voor sociale contacten, het verdringen van conflicten, het herzien van waarden waarbij werk op 1 komt te staan, het ontkennen van problemen, terugtrekken uit het sociale leven, gedragsverandering, deper-sonalisatie, innerlijke leegte, het verliezen van de controle met als eindfase een burn-out. Daarnaast kunnen mensen last krijgen van fysieke klachten zoals tandenknarsen, een verhoogde hartslag, druk op de borst en hoofdpijn.

Volgens Janssen ervaart 1 op 7 mensen in Nederland burn-outachtige klachten, wat betekent dat steeds meer mensen er zelf mee te maken krijgen of iemand in de omgeving hebben die kampt met burn-outachtige kenmerken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met een burn-out om te gaan. Wanneer je zelf last krijgt van vage klachten kan sporten, muziek, het helpen van anderen en een goede nachtrust ervoor zorgen dat je beter in je vel komt te zitten. Persoonlijke ontwikkeling helpt om je bewust te worden van je onbewuste gedrag. Gaat het om een collega of een naaste, dan helpt het om aan-dacht te geven en het gesprek aan te gaan en vooral niet te zeggen dat je het wel aan zag komen. Snel schakelen, maar vooral niet zelf proberen het probleem zelf op te lossen is dan essentieel.

Ook na deze bijeenkomst konden de deelne-mers onder het genot van een diner in een informele sfeer netwerken. Meer foto's van beide bijeenkomsten zijn te vinden op bob.noordlimburgbusiness.nl.


Bent u benieuwd naar onze Business Ont-moet Business bijeenkomsten? U bent meer dan welkom om eenmalig vrijblijvend aan te sluiten. De laatste bijeenkomst van dit jaar wordt georganiseerd op donderdag 13 december. Kijk voor meer informatie op bob.noordlimburgbusiness.nl.